نحوه ارتباط پزشک و پرستار با بیمار
مرکز سلامت خانواده : نحوه ارتباط پزشک و پرستار با بیمار جزء مسائل مهمی است که به بهبود سلامت بیمار کمک میکند. آموزش به بیمار این امکان را به بیماران میدهد که نقش بیشتری در مراقبت از خود ایفا کنند.
برای موثر بودن ارتباط ، باید آموزش به بیمار فراتر از دستورالعمل و اطلاعات باشد. پزشکان و پرستاران با تجربه باید بتوانند نیازهای بیمار را ارزیابی کرده و به وضوح ارتباط برقرار کنند.
مهارت های ارتباطی زمانی ضروری است که پزشک و پرستار باید با بیماران مختلف صحبت کند. یادگیری نحوه ارتباط پزشک و پرستار و چگونگی بهبود مهارت های ارتباطی ، پرستار را قادر می سازد تا نیازهای بیمار را بهتر درک کند.
برقراری ارتباط موثر با بیماران ، با به حداقل رساندن موانع درک متقابل ، انجام وظایف پرستار بیمار را بسیار ساده تر میکند. در نظر گرفتن دیدگاه بیمار برای جلوگیری از برخوردهایی است که منجر به درگیری شود.
گاهی اوقات بهترین راه برای رسیدن به آن این است که به معنای واقعی کلمه پزشک و پرستار در سطح بیمار قرار بگیرد و از دیدگاه بیمار نگاه کند.
ارتباط موثر نه تنها به بیمار و خانواده های آنان اطمینان میدهد ، بلکه ارتباط می تواند برای بر مراقبت و سلامت بیمار تاثیر بگذارد و فرآیندها را در کار روزانه یک پرستار ساده کند.
ارتباط پزشک و پرستار باید باید آسان باشد!
برای جلوگیری از حواس پرتی ، بدن پزشک و پرستار با بیمار باید هم سطح باشد و این اطمینان ایجاد شود که تمرکز پزشک و پرستار روی بیمار است. در صورت لزوم پزشک یا پرستار باید روی صندلی بنشیند تا بتواند رو در رو باشد و تماس چشمی برقرار کند. نه اینکه خم شود و از بالا به پایین نگاه کند. در برخورد با بیمار صحبت رو در رو موثر است.
هنگام برقراری ارتباط با بیمار ، جملات و سوالات باید کوتاه پرسیده شود ، اگر در یک موضوعی مفاهیم دشوار وجود دارد باید این مفاهیم برای بیمار باز شود و قابل درک باشد.
تا آنجا که امکان دارد باید به درخواست های بیمار پاسخ داد. به جای صحبت کردن و دستور دادن باید به آنها کمک کرد تا کرامت خود را حفظ کند.
بسته به سن ، بیماری یا مشکلات شناختی بیمار ، ممکن است آهسته تر از پزشک یا پرستار حرکت کند ، صحبت کند. به بیماران باید زمان داد تا با سرعت خودشان حرکت کنند و به عجله نیفتند که ممکن است در اثر عجله کردن به زمین بیفتند و مشکلات جدید به وجود بیایید. در ارتباطات موثر بیماری نیازی به عجله کردن نیست ، این مفید است که پزشک یا پرستار خود را به جای بیمار بگذارد و تصور کند که چگونه میخواهد با او با مهربانی و شفقت رفتار شود.
با گسترش مفهوم آسان تر کردن تعامل برای بیماران ، مهم است که واضح و آهسته صحبت شود. بلندتر از حد معمول ، اما بدون فریاد زدن و کلمات پیچیده، ساده صحبت شود.
تماس با سلامت خانواده
برای مشاوره و درخواست پرستار سالمند ، پرستار کودک و پرستار بیمار با ما تماس بگیرید…
ارائه بهترین مشاوره در زمینه استخدام پرستار و مراقب در منزل
02188901315
09123139602
اهمیت وظیفه پرستارِ دندانپزشک :
پرستار دندان پزشک باید به اعتراضات و شکایات مریض گوش بده و با توجه به دستورات دندانپزشک به شکایات مریض پاسخ بده. چون که مریض اگر ببینه کسی به حرف ها و شکایات اون گوش میده اعتمادش بیشتر میشه. البته پاسخگویی به شکایات باید حتما اصولی و با هماهنگی دندان پزشک باشه.
طرز برخورد پرستار و دندانپزشک باید آمیزه ای از مهربانی و علاقه نسبت به بیماران و مشکلات اونها باشه. ملاقات برنامه ریزی شده به بیمار کمک میکنه که احساس راحتی داشته باشه و بین طرفین احترام متقابل که موضوعی اساسی هست بوجود میاد.
اگر بیمار در گذشته تجربه نامطلوبی داشته باشه بایستی در مورد اون صحبت کنه تا از چگونگی اون اطلاع داشته باشیم و از بکارگیری عواملی که روی بیمار تاثیر سو داشته دستیار دندانپزشک با استفاده از تلقین بیمار رو در جهت مطلوب هدایت کنه مثلا اگر مریض درد داره به اون بگوییم مطمئنا وقتی به منزل رفتی احساس درد نخواهی داشت زیرا نتیجه معاینه نشون میده که شما فرد قوی و مقاومی هستی.
در انتخاب نوع درمان باید به بیمار حق تصمیم گیری بدهیم به این صورت که اون را فقط راهنمایی کنیم و با توجه به شرایط روحی و روانی ، بهداشتی و وضعیت اقتصادی در انتخاب نوع درمان کمک کنیم.
برخورد با بیمار بسته به جنس ، سن و شغل فرق میکنه، معمولا افراد مسن تر کم حوصله ترند و با ملایمت با آنها برخورد کنیم و برخود با کودک نیز بسیار مهمه که در مقاله های بعد راجع به اون توضیح خواهیم داد.
در درمان های زیبایی معمولا خانم ها حساسیت بیشتری نشون میدن.
به صورت مختصر عرضم کنم که باید رفتاری ملایم ، جدی و عاری از هرگونه تحمیل و تحقیر همراه با حس همدردی با بیمار داشته باشیم، برخورد پرستار دندانپزشک اهمیت زیادی داره چون ممکنه که با یک برخورد اشتباه و نسنجیده تاثیر نامطلوبی روی بیمار گذاشته و اولین تجربه دندانپزشکی اون را مخدوش کنند.
دستیار دندانپزشک باید بیمار را با تعرفه های جاری درمان آشنا کنه البته اول باید روش های بهتر درمان توضیح داده بشه بعد هزینه آنها را به اطلاع مریض برساند مثلا در مورد پروتز باید توضیح دهد که پروتز فیکس از پروتز متحرک بهتر است و مزایای آن را به بیمار بگوید. یا مزایای پروتزهای ترموپلاستیک نسبت به پروتزهای آکریلی را به بیمار توضیح دهد و بعد تفاوت قیمت را به بیمار بگوید.